Foodshare czyli jak nie marnować jedzenia i dzielić się z innymi. - Twojagotowka Blog - Twojagotowka.com.pl-Promujemy ekonomiczny styl życia

Przejdź do treści

Menu główne:

Foodshare czyli jak nie marnować jedzenia i dzielić się z innymi.

Opublikowany przez w ekonomia na co dzień ·
Tags: jedzenieoszczędnośćpomysł

fot.pixabay.com

Ostatnio w telewizji widziałem grupę studentów z Warszawy, która postanowiła wdrożyc w życie pomysł podpatrzony u naszych zachodnich sąsiadów.Tzw Foodshare czym jest i skąd się wywodzi.Oto kilka faktów na temat tej inicjatywy.Foodshare czyli dosłownie tłumacząc dzielenie się jedzeniem, to inicjatywa która została rozpropagowana w latach 80 w Kanadzie, gdzie zmiany w rolnictwie i głód w wielu miastach spowodował iż kraj musiał podjąć ważne decyzje związane żywieniem ludności.

Stąd władze Toronto postanowiły utworzyć organizację, której celem miało być stworzenie banku żywności oraz ,edukacja w kwestii gospodarowania pożywieniem.Obecnie organizacja Foodshare zrzesza w swoich szeregach 2,569 wolontariuszy a w 2014 rozdysponowała 2,097,245 owoców i warzyw wśród ubogich.System ten ewoluował i dotarł do wielu państw na całym świecie.Celem tej inicjatywy było również wychowanie społeczeństwa w świadomości dbania o zasoby i poszanowania ekonomii, co miało skutkować dzieleniem się jedzeniem którego zjeść nie możemy, a nie chcemy by się zmarnowało w miejscach takich jak praca czy uczelnia.Temat ten jest aktualny ponieważ zbyt często wyrzucamy jedzenie do kosza nie myśląc o pieniądzach, jakie na nie wydaliśmy i o ludziach głodnych, którzy mogą jedynie pomarzyć o ciepłej strawie.

Europejską niechlubną potęgą w kwestii marnotrawstwa jedzenia jest Wielka Brytania.Polska w tym zestawieniu zajmuje miejsce piąte.Jest więc wiele do zrobienia by ten stan rzeczy zmienić.Warto się tutaj zastanowić dlaczego tak powszechne jest marnotrawstwo wśród ludzi państw rozwiniętych.Odpowiedz na to pytanie jest banalnie prosta.Dostępność świeżego jedzenia.Często podaż przewyższa popyt, dlatego tak wiele żywności ląduje w koszu.Świadomość iż mamy każdy produkt na wyciągnięcie ręki, zwalnia nas z myślenia.I jest to błędne przekonanie.Aż 80% żywności z dużych sklepów ląduje w koszu a konsumenci odpowiadają za 20% marnotrawstwa.

Na szczęście proces ten powoli ulega zmianie, szczególnie wśród sklepów gdyż coraz większa rzesza banków żywności nawiązuje z nimi współpracę.A co my możemy zrobić by nie marnować jedzenia?.Nie kupujmy na zapas.Wtedy nic się nie zmarnuje rachunek będzie niższy a straty mniejsze.Możemy również podobnie jak grupa z Warszawy zostawiać w lodówce w naszym miejscu pracy lub uczelni produkty spożywcze jak nieprzetworzone owoce,warzywa itp zamiast wyrzucać je do kosza.Ustalmy zasady korzystania z lodówki, by każdy miał świadomość całej akcji.Możemy przyłączyć się do Foodshare Polska przez utworzenie lokalnych oddziałów wspierających inicjatywę która nie tylko przysłuży się nam samym ale i przyszłym pokoleniom.
Tutaj znajdziecie namiary na główny oddział Foodshare w Polsce.



Brak komentarzy

Copyright 2018. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego